Implementacija HACCP-a u Srbiji

Bez autora
Dec 27 2011

U Srbiji se u 4.500 objekata proizvodi hrana, a u ovoj godini je zbog neprimenjavanja Zakona o bezbednosti hrane zatvoreno oko 300 objekata. Svi koji se bave hranom u Srbiji moraju da imaju implementiran HACCP. To znači da mora postojati lanac sledljivosti u hrani od proizvodnje na njivi, daljoj preradi i distrubuciji, pa sve do njene konzumacije kod potrošača.Opasnost po bezbednost hrane može da se pojavi u bilo kojoj fazi lanca proizvodnje hrane pa je zato adekvatna kontrola duž celog lanca od suštinskog značaja. Primena HACCP ima za cilj da se konzumira zdravstveno bezbedna hrana i da se svaki rizik svede na najmanju moguću meru, pa se tako princip HACCP i dobre proizvođačke prakse moraju se stalno negovati.

Implementacija HACCP-a u SrbijiU Srbiji se u 4.500 objekata proizvodi hrana, a u ovoj godini je zbog neprimenjavanja Zakona o bezbednosti hrane zatvoreno oko 300 objekata.

Svi koji se bave hranom u Srbiji moraju da imaju implementiran HACCP. To znači da mora postojati lanac sledljivosti u hrani od proizvodnje na njivi, daljoj preradi i distrubuciji, pa sve do njene konzumacije kod potrošača. Opasnost po bezbednost hrane može da se pojavi u bilo kojoj fazi lanca proizvodnje hrane pa je zato adekvatna kontrola duž celog lanca od suštinskog značaja.

Primena HACCP ima za cilj da se konzumira zdravstveno bezbedna hrana i da se svaki rizik svede na najmanju moguću meru, pa se tako princip HACCP i dobre proizvođačke prakse moraju se stalno negovati. HACCP sistem se mora primeniti kroz ceo lanac od primarne proizvodnje do konačne potrošnje hrane, kako bi se rizici u proizvodnji hrane sve dok ona ne stigne do krajnjeg potrošača sveli na najmanju moguću meru.

Danas je u Privrednoj komori Srbije (PKS) održan seminar na temu “Osnove dobre proizvođačke prakse i dobre higijenske prakse”, zasnovane na prinicpima higijene hrane Codex Alimentarius. Učesnici seminara, njih 30, dobili su i certifikat da su osposobljeni za obavljanje poslova kojim se bave. Njima je omogućeno da primenjuju i sprovode efektivan i efikasan sistem upravljanja u oblasti bezbednosti hrane, odnosno da isporučuju proizvode koji zadovoljavaju korisnika i ispunjavaju zahteve odgovarajućih propisa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik